Tilley T3 a LT5 és a LTM5 Airflo. Az ikonikus kalandkalapok.

Ebben a cikkben egy ikonikus kalapról fogok írni. Sőt, mindjárt kettőről, még pontosabban ugyanazon márka két modelljéről. (közben a cikk írása után egy évvel, sikerült még egy típust vásárolnom, ezt oda biggyesztettem a többi alá) A Tilley kalapok világszerte ismertek és nagy rajongótáboruk van. A közelmúltban én is a rajongók közé léptem.Sokáig gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e ezt a cikket ezekről a tökfödőkről. Könnyen érhet az a vád, hogy csak drága felszereléssel vagyok hajlandó túrázni. Ez igaz is, meg nem is. Van rengeteg olyan felszerelési tárgyam, ami fillérekbe kerül, és mégis hosszú évek óta hű társam. Másrészt ez alatt a három évtized alatt megpróbáltam úgy optimalizálni a felszerelésemet, hogy inkább kevesebb, de minőségibb dolgot vegyek. Az előző mondatból persze kiderül, hogy gyakran az olcsó cuccok is tökéletesen teszik a dolgukat. Na, most a Tilley kalapok hazai viszonylatban elég drágának számítanak, de ha így gondolkodom, akkor meg az jut eszembe, hogy van, aki néhány havonta vesz ennyiért egy újabb pár cipőt. És azért ezeket a kalapokat jószerével egy életre veszi az ember. (Később leírom, hogy miért.)

Először kezdem az én történetemmel, aztán Alex Tilley történetével. Pár évvel ezelőtt Tibor barátommal az Őrségben csatangoltunk, mikor láttam a fején egy jóféle kalpagot. El is kértem tőle megnézni, mert nagyon tetszett.
Annak a kalapnak külön története volt, amit most én nem mesélek el. Aztán itthon keresgéltem a neten, és láttam, hogy ilyen kalapot én nem tudok venni. Sajnáltam rá a pénzt. Előtte vettem én már Arctic Fox kalapot, ami hasonló alak volt, úgynevezett ausztrál kalap. Nem vált be, mert nem volt tartása, nem szellőzött jól, ha meg elázott, akkor lefittyedt körbe, a karimája világos színű volt, ami nem túl szerencsés erős fényben. Azért pár évig viseltem, de tönkrement. Nem bántam.

Aztán vettem egy Decathlonos kalandkalapot, ami szintén nem volt nagy minőség, de olcsó volt, száraz időben jó tartása volt, jobban szellőzött az előzőnél egy kicsit.

Szóval a helyzet az, hogy ez a típusú kalap nekem nagyon bevált. Jól védi a tarkót, a füleket erős napsütésben is, fotózásnál könnyedén feltolható a karima, nem úgy, mint egy baseball sapka esetében. Szó ami szó… arra jutottam, hogy ötvenéves körüli koromra igazán megérdemlek egy prémium kalapot. Edit mama kipótolta a rávalót és 2021 karácsonyára vettem egy Tilley Hat T3-as fejfedőt. Ez lesz az egyik, amit bemutatok. Ez „A” klasszikus Tilley kalandkalap. A másik, egy árverésen újonnan, nagyon-nagyon kedvező áron vásárolt LT5-ös típus, ez inkább városi csavargásokra van kitalálva.

És akkor most a Tilley történet, ami nem is túl messzire, csak 1980-ig nyúlik vissza. A képen látható Alex Tilley  40 éves korában elhatározta, hogy kalapot fog gyártani, hasonló  felhasználóknak, mint ő maga. Mégpedig „hétvégi tengerjáróknak”, hajósoknak a vízi-sportok szerelmeseinek. Fotó:net

Az ikonikus kalap aztán kanadai sikertörténetté vált. Az első harminchat évben, Kanadában gyártották a kézi készítésű fejfedőket. Aztán 77 éves korában eladta a tulajdonos az üzletet, és azóta a kalapok egy részét Kanadában, egy részét pedig hol máshol, mint Kínában gyártják. A kezdetek után egyre több típust kezdtek el gyártani, nagy gondossággal megtervezve, a felhasználok nagy örömére. Széles e világon bárhol találkozhatsz Tilley kalappal. Talán csak az Antarktiszon nem. Aki többet akar tudni a kalapokról, böngészgessen csak egy kicsit a világhálón, rengeteg történet kering Tilley kalapokról.

És akkor ilyen hosszú bevezetés után, jöjjön a lényeg, maga a kalap(ok). Egyszerre fogok róluk írni, megemlítve a hasonlóságokat és a különbségeket.
Mindkét kalapnál már kézbevételkor látható és érezhető a minőség. Szép kidolgozás, erős varrások, jó minőségű anyagok.

Az első kalap, amit említek természetesen a T3, ami még kanadai gyártás. Talán a patentek mintájával is szerették volna ez a tényt erősíteni.Ez egy nagyon masszív, jó tartású 100% pamutból varrt kalap, széles karimával, természetbe illeszkedő Olive színnel, DWR (tartós víztaszító) felülettel. Természetesen más színekben is elérhető. A kalap súlya 153 gramm.

A másik szintén még kanadai gyártásból, az LT5B, 95% nylon, 5% spandex, tartós víztaszító 50+UV álló anyagból készült. Ez egy sokkal könnyebb, légies darab Navy Blue színben. A súlya mindössze 85 gramm. Itt rögtön észrevehető, hogy nincs oldalt patent, ez a legszembetűnőbb különbség a két fejfedő között. (meg a színe J ) A T3 használható felpatentolható oldalakkal is, ezt én nem nagyon szoktam használni. Az előző kalapoknál igen, mert azoknak nagy szélben rossz volt a tartásuk. Ennek viszont nem, erős szélben is jól tart a karima.Mindkét kalapon hatalmas réz szegecsekkel kialakított lyukak vannak, amik nagyon jó szellőzést biztosítanak. Ez az egyik legfontosabb dolog.A másik nagyon jó dolog, a dupla zsinór, ami erős szélben keresztbe rakva (hátsó előre, első hátra) sem előre, sem hátra nem tudja lefújni a kalapot. Esélytelen, hogy szélfúvás miatt hagyjam el valaha is. A T3-nak a zsinórja pamutból van.Az LT5-nek műszálas a zsinórja, méghozzá fényvisszaverős betétekkel ötvözve.A T3 belső nedvesség elvezető szalag pamutból készült, ami alatt úgynevezett Hydrofil anyag van, és azt tapasztaltam a túrákon, hogy kényelmesen illeszkedik a fejhez és nagyon hatékonyan szívja be az nedvességet.Az LT5-nél a nedvességelvezető szalagot a kalap anyagához illően szintetikus anyagból, különleges szövéssel alakították ki. Itt nem érzek a szövet alatt semmiféle betétet. Gondolom azért nem, mert ez egy sokkal vékonyabb, jobban szellőző anyag és nincs rá szükség. Eddig a leghosszabb ideig, öt napig volt a fejemen a kalap egyhuzamban egész nap reggeltől estig, erős napsütésben is, városi csavargás alkalmával. Elég volt ez a karima, nem izzadt bele a fejem.A kalapok belsejébe két címke van belevarrva. A felső, a nagyobbik a következő tájékoztatást tartalmazza:

Elvesztési biztosítás, életre szóló garancia (ingyenes csere, ha elhasználódik). Úszik a vízen, megkötő zsinórral ellátott, lepergeti az esővizet, blokkolja az UV-sugarakat, nem zsugorodik, és egy négyoldalas használati útmutató is jár hozzá. Nylonból (spandex tartalommal) és brit hardverből készült. Kézzel készült, kanadai precizitással. Gépi kímélő mosást vagy kézi mosást igényel (hideg vízzel), mossa gyakran, hogy az izzadtság ne változtassa el tartósan az anyagot, ne formálja át, szárítsa meg levegőn, majd nyújtsa ki újra a térdén.Az elvesztési biztosítás és az ingyenes csere már sajnos nem él a gyakorlatban, mert ki hinné, nem csak kis hazánkban olyan gyarló az ember, hogy visszaél a lehetőséggel, hanem szerte a világon. Ezért most már az a bevett gyakorlat, hogy ha természetes módon (!) elhasználódik a kalap, azt vissza kell küldeni és féláron vásárolható egy új darab. Ehhez a vásárláskor regisztrálni kell a kalapot a Tilley oldalán.

A kisebbik címkén adott a lehetőség, hogy a tulajdonos feltüntesse a nevét és a telefonszámát, hogy ha elkeveredne, elveszne a kalap, könnyen visszataláljon a gazdájához. Illetve ha ellopnák,… ki viselne más nevével, telefonszámával, vagy éppen kitépett címkével egy ilyen kalapot?A nagy címke alatt mindkét kalapnál, és egyébként az összes Tilley kalapnál egy tépőzáras „titkos” zseb található.Azt írják, hogy ide lehet tenni apró dolgokat. Zsebpénzt, hitelkártyát… Valójában nem gondolom, hogy bárki erre használná, sokkal inkább arra való, hogy itt lehet behelyezni azt a vékony polifoam betétet, ami egyrészt tartást ad a kalap tetejének, másrészt, ha mégis belesne a kalap vízbe, mert nem használtuk a kalap zsinórt, akkor ez a betét tartja meg a fejfedőt, hogy ne süllyedjen el.De persze sokkal romantikusabb és marketing szempontjából is jobban hangzik a „minden kalap belsejében van, egy titkos zseb, ahol apró és fontos értéktárgyat, pénzt vagy hitelkártyát rejthetünk el” szöveg. 🙂 És én is ezt a magyarázatot szeretem jobban. 😛 

Az apró részleteken kívül, a következőkben tér el még a két fejfedő. A T3 karimája nagyobb Így képről nem sokkal, de felvéve érezhető a különbség.A T3 teteje nagyobb, alakra ugyan hasonlóak.Az LT5-ös fejrésze kissé összetart, míg a T3- jobban közelít a párhuzamos felé.Ami nagyon fontos vásárlás előtt, az egyrészt a felhasználási területnek megfelelő típus kiválasztása. A másik ami viszont kötelező, az a próba, vagy a gondos mérés. Ehhez az alábbi videót ajánlom, ami a kedvencem.

Én is megnéztem a videót és méregettem is és úgy gondoltam, hogy a mért eredményhez még egy kicsit hozzáteszek, hogy biztosan kényelmes legyen. Hát nem lett az. Nagy lett. Szerencsére egy Alaptáboros csoporttárs átvette tőlem és én rendeltem egy másik kalapot, ami már jó méretű lett.

A T3-at már több túrán használtam, maximálisan beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Az LT5 még csak egy angliai öt napos városnézős-szédelgős, napos-szeles utazáson volt a társam, mert az előtte lévő napokban vettem. Nagyon kellemes, szinte légiesen könnyű, nagyon jól szellőző kényelmes útitárs volt. Mindkét fejfedőt nagyon szeretem, és azt hiszem, ha tehetem, beszerzek majd még egy kajakozásra ideálisabb TWS1 Tilley-t, amit kimondottan vízi sportokra fejlesztettek ki.  Időközben, 2023-ban egy német aukciós oldalon sikerült hozzájutnom egy LTM5-ös Airflo kalaphoz, potom 20 euróért.(8.000- ft.) Ez méreteiben és anyagában is teljesen megegyezik az LT5-el, csak a szellőzést nem lyukak, hanem egy körbefutó hálós rész biztosítja. Ezáltal még jobb a szellőzése a fejfedőnek. A karima belső része sötétebb mint a kalap többi része. Ez azért van hogy a fény reflexiót kiküszöböljék. Nem mellesleg nagyon jól néz ki így a kalap. 🙂 Talán kicsit hosszú lett ez a cikk, ahhoz képest, hogy „csak” egy (kettő!(három)) kalapról van szó.  De így talán érthető, hogy miért vettem ilyen tökfödőt, és miért ajánlom jó szívvel azoknak, akik most gondolkoznak azon, hogy szeretnének egy praktikus, jól használható, szépen kidolgozott, ikonikus kalapot. Mert ez az!