Solognac X-access 30 literes vadász hátizsák

Teljesen véletlenül vettem egy hátizsákot. Pontosabban véletlenül láttam meg, miközben kabátot akartam venni. Aztán tudatosan megvettem. Nem egyszerű, ugye?

Amint a kabátokat nézegettem a Decathlonban, pihenésképpen körbe néztem a vadász osztályon. Ismerős baj, ugye? 🙂 Na, ekkor akadt meg a szemem, egy hátizsákon. Hátizsákra ugyan nem volt szükségem, mert van belőle bőven, de amint megláttam ennek a zsáknak a kialakítását, egyből eldöntöttem: a kis Bundeswehr hegyivadásznak, amivel évekig jártam az erdőt, mennie kell, és ez jön helyette. Hogy miért? Semmi más okból, csak azért mert ezen a hátizsákon kialakítottak egy rendhagyó tároló részt. Hogy melyik rész ez, azt lejjebb árulom majd el.

Az első alkalommal, mikor kivittem a hátizsákot, már nagyon kellemes őszi idő volt. Az út, amin az autótól általában elindulok a táborhelyig, már szinte a ködbe veszett, kellemes 15 fok, szélcsend. Optimális egy erdőkerülésre.
A vérehulló fecskefű levelein, szerény esőcseppek jelezték az éjszakai esőzést. Ez a növény egyébként – saját tapasztalat szerint is – kiválóan alkalmas szemölcs és tyúkszem eltávolítására.
Elég borús is volt az idő, úgyhogy kiléptem, hogy eső előtt meg tudjam csinálni a képeket a hátizsákról.
Egyszer-egyszer álltam csak meg, mikor valami növényt néztem meg. Gombát…
…meg virágzó, akár halálosan mérgező csattanó maszlagot.
Aztán kiértem a táborhelyre, és még mielőtt kifeszítettem volna a ponyvámat fedésnek, elkezdtem a hátizsák fotózását.

A címből már lehet tudni, hogy melyik hátizsákról van szó. Most jöjjenek a száraz gyári adatok először:

„Kényelmes viselet 10 mm vastag poliészter habszivacs pántok, 15 mm vastag állítható poliészter szivacsbetétes derékpánt és összehúzó pánt a mellkas vonalában.

X-Access technológia X-ACCESS kompatibilis hátizsák, melyhez X-ACCESS kiegészítők rögzíthetők. Pántjaira bármilyen zseb ráfűzhető, például az S-es és M-es méretű tárolózseb.

Tároló kapacitás 30 l űrtartalmú strapabíró hátizsák, melynek elülső zsebében a fegyver mellett lőbotot vagy fejszét is szállíthatsz. Ideális 1-2 napos vadászathoz vagy erdőjáráshoz. Zsinórral behúzható fő rekesz. A hátizsák elején lévő rögzített pántokra további X-ACCESS tárolózsebek erősíthetők, ezáltal bővíthető a hátizsák eredeti térfogata. Vadász hátizsák nagyvad les vadászatához és hajtóvadászatához lövőálláson. Természetfotósoknak és horgászoknak is ajánlott.

Tartós DURAFLEX csat és 600 denes poliészter szövet.

 A hátizsák élénk színű, vízhatlan huzattal kapható, mely védi a hátizsákot és tartalmát az időjárási viszontagságoktól, egyúttal jól láthatóvá teszi viselőjét a többi vadász számára.
-Súly : 1 kg
-Méretei :  55 x 27 x 26 cm
-Anyaga : 100% poliészter ”

Eddig a gyári reklámszöveg. És most lássuk, mit vásároltam gyakorlatilag.

Három kilométert kell mennem az autótól a táborhelyig. Oda-vissza ez hat kilométer. Ez alatt már kijött volna, ha valahol kényelmetlen a zsák. De nem. Kellemesen támaszkodik a hátra, jó helyen vannak a hevederek, nem nyekereg, nem susog hangosan.

Így néz ki a hátizsák megpakolva. Egyből feltűnhet, az a része, ami miatt megvásároltam. Igen, a puska, állvány, horgászbot,…..ilyesmi tárolására alkalmas fül.(?) Mivel én sokat fotózók, így kézenfekvő, hogy mit tárolok benne.  
Közelről, felcsukva az a fül üresen, így néz ki.És ez a látvány tárul elénk, ha a fül fel van csukva és nincs benne semmi:
De persze egy baltát is kényelmesen befogad ez a felcsukott rész.
Oldalt fordítva látszik, hogy oldalanként egy szűkítő heveder van a zsákon. Ez elég is, sőt még sok is. Továbbá az X-Access rendszerhez kompatibilis, Molle rendszer jellegű fülek lettek kialakítva, és egy gumiszélű jó nagy oldalzseb.
A derékhevederen oldalanként egy-egy cipzáras kis tároló zseb kapott helyet. Iratok, pénztárca kényelmesen elfért az egyikben. A másikba most kanálfaragót, faragókést, ceruzát tettem.
Így néz ki a vállpánt és a derékheveder rendszer.
Ez pedig a hátrendszer. Semmi extra, de ez pont elég és kényelmes egy ekkora zsákhoz.
A zsák tetejére nagy erős fület tettek. Ez nagy pozitívum, mert könnyű mozgatni vele a zsákot, és ennél fogva fel lehet akasztani, nem kell feltétlenül a sárba, hóba letenni.
Nagy örömömre, a vállpántra, tettek két nagy kényelmes hevederhurkot, amibe a hüvelykujjat beleakasztva lehet pihentetni a kezet, továbbá igazgatni a zsákot, ha úgy alakul. És innen indul nagyjából az állítható mellheveder is, amire ha nincs szükségünk, könnyedén eltávolítható. Pazar!  
És most jön az egyetlen negatívum. De ezt már sok hátizsákon felfedeztem, gyártóknak is panaszoltam… Szóval… a mellheveder, mikor levesszük a zsákot, akár teljesen kifűződik, így néz ki:
Látható, hogy az alsó rész teljesen visszahúzódik. Felvételkor meg, mikor már súly is van rajta, csipkedhetjük azt a kis visszavarrt részt. Hát sajnálják azt a pici darab plusz hevedert, meg azt a pár méter cérnát, hogy kb. ilyen legyen, hogy kényelmesen meg lehessen ragadni?
No, mindegy, nagyobb bajom ne legyen.  A zsák tetejét lenyitva, egy hagyományos, zsinórral szűkíthető részt találunk. Ezt a megoldást nagyon szeretem. Egyszerű, mint a bot.
Ezzel egyébként nagyjából 20 cm-el meg lehet magasítani a zsákot úgy, hogy a fedő réteg még teljesen letakarja.
Itt jegyezném meg, hogy meglepetés lett volna, ha a fedélbe, egy kis zsebet építenek, ami kívülről hozzáférhető, de ezért a pénzért ezt nem vártam el. Viszont „cserébe”, az összes heveder feleslegesen maradt részét kis gumigyűrűk fogják le, hogy ne lifegjenek.
Belül szintén semmi különös, egy kis cipzáras zseb.
Extraként jegyezném meg, a láthatósági külső esővédő huzatot. Ezt néhány zsákba integrálják is. Ám ebben az árban, ez kellemes meglepetés, és igen hasznos dolog, mind láthatóság, mind vízállóság tekintetében.
Ez a huzat, felhelyezve a zsák hátrészén kis karabinerrel rögzíthető, hogy az ágak ne kapják le a huzatot a hátiról.
A harminc literbe, most a képen látható holmik voltak, de mégy egy vastagabb kabát simán elfért volna felül.
Nos, nagyjából ennyit tudok elmondani erről a zsákról. Ja, az ára: 2017-ben 11.990 forintot kérnek érte. Én úgy gondolom, hogy ennyi pénzért, ez egy nagyon jó vétel, a kis súlyával, optimális kialakításával, kényelmes hátrendszerével, a bővíthetőségével, és számomra a fotós állvány részére kiképzett zsebbel…nem is tudok ennél jobb választást.  

Fotózás után, gyorsan kifeszítettem a ponyvát, mert esőre állt.
És én még maradni akartam, hiszen a mai ebédet is kintre terveztem. Semmi extra. Egy kis grill kolbász kenyérrel, mustárral…
Hazafelé még lefotóztam egy gomba telepet, meg egy kisebb csoportot, hogy a gombászok is kedvet kapjanak egy kis nyirkos, esős erdőjárásra.
Aztán a kifelé vezető úton, élveztem az erdő csendjét, és ahogy az új hátizsákom kényelmesen a hátamra simul. Azt gondolom, ha rajtam múlik, sokáig társak leszünk az erdőben.