Trangia Relax Optimus edényfogókról néhány szó

Előfordult már máskor is, hogy egy nagyon egyszerű, de hasznos eszközről írtam néhány sort. Most is ezt teszem, hátha valakinek pont ez a néhány sor lesz majd hasznos.Az úgy történt, hogy karácsonyra kaptam egy Trangia főzőkészletet. Egyből nagy szerelem lett, azóta, tehát szűk fél éve, nem is használtam mást ételkészítéshez túráim, vízitúráim, vagy csak erdei kalandozásaim során. Elmondhatom, hogy felszereléseimre igényes vagyok. Megpróbálok mindenre a legjobban vigyázni, és az eszközeimet megfelelően, előírásszerűen használni. Szóval ebben a készletben van egy serpenyő is, ami teflonbevonatot kapott. Viszont amit adtak hozzá edényfogót, az a jól bevált szinte retrónak mondható kemping edényfogó. Atombiztos, masszív fogású… csak hát…alumínium.És sajnos mikor megfogom vele a serpenyőt, erősen meg tudja karcolni az alu fogantyú az edény falát. Kis pontokat, és vízszintes csíkokat hagyva maga után.Kívül még nem is lenne zavaró, illetve persze hogy az, de ha belül is elkezd karcolni, akkor oda a jól használható teflonbevonat. Már éppen gondolkodtam a nyél leváltásán, mikor megláttam, hogy a Nomád üzletében most akció van. Szállítási költség nélkül, „áfa mentesen” lehet vásárolni bizonyos termékeket. Gondoltam, átfutom a kínálatot, noha nem szerettem volna konkrétan venni semmit… de aztán megláttam a most bemutatásra kerülő két edényfogót. Meg is rendeltem mindkettőt, mert képről nem tudtam eldönteni, melyik lehet kényelmesebb, masszívabb konstrukció és egyébként sem voltak eget verően magas áron.

Az első Relags márkanéven fut, ilyen márkájú termékem már van, egy grill rács.Képről talán látszik is, kicsit nagyobb, mint az alu. Ez volt az olcsóbb változat, 1200 forintot fizettem érte.Mivel az a része, amelyik ráfog az edényre elég széles, így azt gondoltam, hogy erős masszív biztonságos fogást ad majd. Érdekes módon, eléggé lötyögősen fogja az edényt, habár az íve megegyezik az edény ívével, csakhogy az edény peremét stabilizáló lyuk túl nagyra sikeredett. Olyan „nyúlós” lötyögős érzésem volt vele használat közben. Viszont alaposan belelóg az edénybe.A felső kar széles, talán túl széles is. Lyukakkal van kikönnyítve.Az alsó kar rövidebb, mint a felső, így kicsit bizonytalan fogást ad.Tudom, hogy olyan kukacoskodásnak tűnik ilyen aprólékosan kritizálni valamit, de mikor az utolsó adag étel fordul ki az ember kezéből, akkor bizony átértékelődik az ilyen apróság.

A másik edényfogót Optimus néven hozták forgalomba. Ez 2500 forintot kóstált. Formájában, kialakításában jobban hasonlít az eredeti alu edényfogóhoz.Ugyanolyan erősen, biztonságosan fogja az edényt, mit az eredeti alu. Méretben is szinte teljesen azonosak. Az alsó és a felső kar egyforma hosszúak, nem érzem, hogy bizonytalanul lóg a levegőben az edény.Az alsó részen az ujjaknak be van mélyítve az anyag, kényelmes fogást adva ezzel az eszköznek.A felső része egy kicsit szélesebb mint az alu, de nem olyan széles mint a Relags, így jobban a tenyérbe illeszkedik.A három edényfogó egymás mellett. Így talán jobban látszanak az arányok.Súlyra szinte grammra megegyeznek.Nem nagy dolog egy ilyen eszköz, de ha már megvan a jó minőségű edényem, akkor szeretnék vigyázni rá. Másrészről főzőcskézés közben nem mindegy, hogy mennyire biztonságosan tudjuk mozgatni az edényeket. Harmadrészt arra is gondolok, ha majd megveszem a második Trangia készletemet, a 25-öst, abban minden edény bevonatos lesz. Belül teflon, kívül pedig gyönyörű piros. És nem szeretném sem a külső, sem a belső felületkezelést tönkretenni. Talán érződik is a cikkből, hogy én az Optimus mellett tettem le a voksomat. Jobb fogást biztosít, ergonomikusabb, kényelmesebb és méretben közelebb áll az eredeti edényfogóhoz. Ez is fontos, hiszen bele kell férnie a Trangia készlet kisebb edényébe.