Trangia Mini edényszett és Triangle állvány/égőfejtartó az ütős páros.

Talán volt már ilyen, hogy egy cikken belül két dologról is szeretnék írni. Nem a „papírral” spórolok, hanem a két eszköz tulajdonképpen szorosan összefügg egymással.Mindenki másként oldja meg a túrázás közbeni élelmezését. De egy dolog biztos. Előbb vagy utóbb enni kell. Aztán van, akinek elég egy zabpehely szelet egész napra, más meg sült sonkát, kolbászt, jóféle kenyeret visz a hátizsákjában, hogy ha eljön az idő, ki-ki a maga igényeinek megfelelően elfogyassza az ebédjét. És akkor még van a hideg-meleget kérdéskör is. Ami az évszakok függvényében nem is olyan fekete-fehér. Nyáron nem is annyira, de télen bizony nagyon jól tud esni egy forró leves, valami egytálétel, de egy forró tea, az biztosan megemeli a komfort érzetünket. Én mindig valahogy a középutat kerestem ebben is. Nem szeretem sanyargatni magam, de nagy ügyet sem csinálok a ételkészítésből. Szerencsére mikor megérkezett az első Trangia szettem, a 27-3-UL-es lényegesen leegyszerűsödött a dolog. Nagyon egyszerűen tudok nagyszerű dolgokat készíteni a szettel. És viszem is évek óta, még akkor is, ha csak egy napra vagy egy délutánra ruccanunk ki a családdal.

Alapjában véve a 27-es Trangia sorozat 1-2 embernek ideális, de inkább kettőnek. Viszont legtöbbször meg egyedül megyek túrázni és kirándulni. Eddig oda is a 27-est vittem természetesen, hiszen az is visszafogott méretű és súlyú. És akkor szemet vetettem a Trangia Mini szettjére. Ez kisebb méretű edényekből áll, mint a 27-es sorozat, ráadásul kevesebb darabból is. Történetesen egy edényből, egy serpenyőből, na meg egy edényfogóból. Ehhez jön még külön a Triangle (továbbiakban háromszög) miniatűr főzőalkalmatosság.

Kicsit előreszaladtam, mert úgy szerettem volna kezdeni, hogy 2022 januárjában napokig +10 fok felett volt a hőmérséklet. Mivel úgyis aktuális volt már egy jó kis kirándulás, felkerekedtem hát és kimentem a Pótharaszti sétaerdő Moha-völgy nevű részére. Itt állítottam szolgálatba a fent említett Mini szettet és a háromszög eszközt.A két eszközt egy kis márka kompatibilis zsákban tárolom és szállítom.A zsákban egyben van a serpenyő és a lábas.Viszonyításképpen mellette fotóztam egy kis 200 grammos gázpalackot. A serpenyőn kétoldalt van egy erőteljes benyomódás. Ettől pattan olyan jól össze a két edény, hogy szállításnál ne zörögjön és együtt maradjanak. A 0,8 liter űrtartalmú alumínium lábas mérete 141×62 mm, súlya 90 g.
A belül teflonnal, kívül pedig kalapácslakk jellegű szinterrel bevont serpenyő mérete 150×24 mm, súlya 75 g.Az edénybe pont belefér a GoSystem égőfej és a kis lemez edényfogó is.A lábas alján egy erőteljes perem van kialakítva, ezzel tud masszívan állni a háromszögön.A serpenyőn egy valamivel kerekítettebb perem van. Ez a perem arra szolgál, hogy fedőként használjuk főzésnél, ezzel is hőt-energiát takarítsunk meg, illetve ha már elkészült benne valamilyen étel, addig az edényen hagyva melegentartóként is nagyszerűen működik.És az edényfogó fül tartozik még a szetthez. Ez 20 gramm és 115 mm hosszú.Tök jól néz ki, nagyszerűen ráfog az edényekre, csak…. Csak teljesen tönkre tudja tenni az edényeket. (Ez vonatkozik a Trangia másik fajta edényfogójára is, ami szintén alumíniumból van.) Első használat után csúnyán megrongálta az alu edényt. Pedig otthon gondosan lekerekítettem minden élét csiszolószivaccsal. A lábasnál nem igazán zavar, de a serpenyőnél már nem is alkalmaztam, mert a teflont nem szerettem volna így látni. Szerencsére van sok lehetőség, amivel ezt ki lehet küszöbölni, de azért gondolhatna rá a gyártó is.Nagyjából ennyi lenne a kis Mini szett.

A Mini készletet itt tudod megrendelni:

Mini set 289

És akkor jöjjön a háromszög, amihez igazán kalandos úton – majdnem egy évig figyeltem az előforduló használt kínálatot – végül egy aukción jutottam hozzá. 2020 év vége óta nem gyártják és az is lehet hogy 2020 után már meg is fog szűnni a gyártása, ebben a formában.

Ez egy nagyon kicsi, mindössze 126×85 mm méretű és csekély 115 g. súlyú eszköz, ami teljesen kompatibilis a Mini szettel. De más edények alá is szívesen odateszik a felhasználók. Skandináv országokban pl. előszeretettel használnak ilyen nyeles kis dobozokat és ilyenekben főznek, sütnek. (fotó:net.)Pont ugyanakkora erős vászon tokban árulják, mint a Trangia gáz főzőfejet.Szemléltetésképpen rátettem a Mini-re. Sajnos nem fér bele a háromszög, de minden nem lehet tökéletes. A sárga tárolóban viszont kényelmesen elfér alatta.A kis fekete tokban egy zseniális, de végtelenül egyszerű és jól használható eszközt rejtettek. Három darab oldallemez és egy „négyszögletes fémkarika” alkotja a készletet :mrgreen: .Az oldallemezek egyik vége be van hajlítva, így kapaszkodnak össze.A három lemezt összekapcsolva már stabilan áll a háromszög.Azonban hogy használni tudjuk, a lemezek oldalán található hosszúkás vájatokba bele kell pattintani a fémkarikát, aminek a belseje négyszögletes 😆 .Ebbe a négyszögletes részbe ül bele majd az égőfej. Ami lehet gázos, alkoholos, vagy zselés melegítő. Ez persze pár másodperces feladat, csak így leírva tűnik hosszúnak.
A Triangle állványt itt tudod megrendelni:

Trangia Triangle

A háromszögön így ül a Mini.Fordítva is csináltam róla egy fotót így jobban látszik.Így néz ki „komplettó” a szerelvény. Egyszerű, de nagyszerű.A próbához és a bemutatáshoz ma grillsajtot terveztem, főtt rizzsel. Ehhez Aldis gyorsrizst és grillsajtot használtam, amit a szintén új és gyorsan megkedvelt, kis Trangia fémdobozban szállítottam a „rendezvény helyszínére” 🙂 .A dolog nem volt bonyolult, pont, ahogy én szeretem. 15 perc alatt sós vízben megfőtt a rizs, szuper puha lett.Miközben főtt, elmentem és szedtem egy kis zamatos turbolyát, talán ilyenkor a legízletesebb, és remekül passzol a rizshez. Mind ízben, mind színében 😎 .Aztán amíg kicsöpögött, meg hűlt egy kicsit a rizs, addig megsütöttem a sajtot.A rizshez hozzáadtam a turbolyát…… és már csak tálalni kellett. A rizs kiválóan megpuhult, finom lett, a turbolya hozta a jellegzetes ízvilágot, a sajt meg a szokásos középszerű mirelit minőség. Mindent összevetve teljesen meg vagyok elégedve a Mini+háromszög összeállítással.(kivéve az edényfogó) A hátizsákban nagyon kis helyet foglal el, kompakt és könnyű. Egy embert teljesen ki tud szolgálni. A főzőfej alaphangon ment kb 40 percen át, gyenge szélben, miközben 50 g gáz fogyott el. Nincs ugyan különösebb szélfogója a háromszögnek, de a gázfej és az edény közel van egymáshoz, így eléggé nagy hatásfokkal tudnak összedolgozni.
Az edény bőven elég egy személyre, amennyiben burgonyapürét, rizst, levest, konzervet, ilyesmit készítünk benne. A serpenyőbe is kényelmesen belefért két grillsajt (na jó, kicsit szorongtak 🙂 ) vagy akár virsli, grillkolbász. Egy apró kiegészítőt kell gyártani hozzá, aminek már megvan a tervrajza és nemsokára elkészül. De ez legyen még titok, hamarosan írok majd róla.

Mindent összevetve, nagyon meg vagyok elégedve vele. A szokásos Trangia praktikusság, akár használatban, akár kialakításban hozza a márkától már megszokott használati élményt. Apró negatívum: Manapság, mikor ilyen sok félkész ételt lehet kapni, azokon pedig mindig fel van tüntetve, hogy mennyi víz kell hozzá, érdemes lenne átgondolni, hogy az edények belső falára dl-es skálát tegyen a gyártó. Ez vonatkozik pl. a 27-es szett edényeire is. Van rajta egy 0,3 meg egy 0,5-ös jelölés. Az is csak az egyik edényen. 🙁   Tábori, túrázós edény vásárláskor mindenképpen ajánlott megfontolni egy Mini és egy Triangle beszerzését.   

Ha szeretnél többet megtudni, beszélgetni a Trangiáról, csatlakozz a Trangia Hungary csoporthoz a Facebook-on!
https://www.facebook.com/groups/TrangiaHungary