Az idén is jól viselkedtem, mert a karácsonyfa alatt találtam egy nevemre szóló ajándékot, egy tábori edényt. Mi volt ez? Tovább olvasva kiderül…Kezdem az elején, hogy érthető legyen, miért szerettem volna egy Trangia Gourmet serpenyőt. Merthogy erről van most itt szó. Röviden indokolva: mert ilyen még nem volt. 😊 Volt persze serpenyőm a 25-ös szett, a 27-es szett és a 28-as készletben. Ezek nyél nélküli serpenyők, de természetesen van hozzájuk edényfogóm. Ám az utóbbi időben egyre többször fordult elő, hogy nem vittem mást, csak egy serpenyőt és az Omnifuel benzinfőzőt. A szettekben lévő serpenyőknek volt egy-két egyéb problémájuk is. A méret. A 27-es 185 mm átmérővel, a 28-as 150 mm átmérővel rendelkezik. Bár a 25-ös serpenyője 220 mm átmérőjű, a Gourmet meg „csak” 200 mm, de itt jön a másik indok. A serpenyők magassága. A felsorolt szettekben lévő serpik magassága 3 cm körül van. A Gourmet pedig 5 cm magas. A magasság nagyon jó tud lenni, egyrészt, ha nagyobb mennyiséget kell keverni benne, de a zsír sem fröccsen annyira ki. Másrészt lehet benne párolni, hiszen van hozzá fedő is. Habár voltak még serpenyők nyéllel a Trangia kínálatában, de ennek még előnye volt, hogy egy fedő is tartozik hozzá. Persze fedőm is volt, mert erre illeszkedik a 2,5 l-es Billy fedele, de az… Na és most jön, ami miatt tulajdonképpen írom ezt a cikket. Nagyon jó kis edény ez a Gourmet, de elkövettek egy hibát a gyártásnál,… ám lehet, hogy van rá magyarázat, de az enyém jobb lesz, fogadni mernék. 😎
Az első képen már látható volt, hogy milyen az edény, füllel kinyitva, fedővel a tetején. Így néz ki füllel kinyitva, fedő nélkül. A külső festés a szürke-fekete kalapácslakk, ami nekem mindig is tetszett. A belseje természetesen tapadásmentes bevonatos, én soha nem használok mást, ennél jobbat nem találtam még. A fedő egyszerű alumínium.Ám a hiba nem használati állapotában jön elő, hanem a szállítási állapotában. A tervezők úgy képzelték el, hogy a fedőt fejjel lefelé az edénybe téve, ráhajtják az edény nyelét. Ehhez egy trapéz alakú nyílást vágtak ki a fedő oldalán.Én meg úgy képzeltem el, hogy nem viszek egy ekkora térfogat-kiszorítású eszközt üresen a táskámban. Így is lehet persze pakolni a maradék helyre, de… De mennyivel jobb lenne, ha a fedő normál állapotban lenne az edényen és az edényt úgy telerakni az alapanyagokkal, vagy bármivel. Hiszen egyrészt sokkal nagyon hely lenne az esetleg sérülékenyebb alapanyagoknak. Ráadásul a fül is szerencsétlen így hátizsákban való szállításkor. Akár el is nyomorodhat. Csak hát azt a vájatot kicsire gyártották, normál esetben nem lehet rátenni a fedőt a behajtott nyéllel, mert akkor így néz ki.Karácsony másnapján tehát kimentem a műhelybe pár eszközért, és kijavítottam a „hibát” az edényen. Egyszerűen kicsit nagyobbra vágtam a nyílást a fedőn.Így ráadásul rögtön két problémát is orvosoltam. Az egyik, hogy a serpi nyele már behajtható és a fedő normál helyzetben is rátehető, így nagyobb helyre pakolhatok. Bár ekkor nagyobb lesz az edény kiterjedése. (természetesen továbbra is használható eredeti állapotában a fedő. Akkor meg kisebb lesz a külső mérete.)A másik, hogy a keletkező gőz ki tud szökni a lyukon, nem fogja emelgetni a fedőt.A munka végén természetesen megoldottam azt is, hogy a forró fedőt le lehessen szedni az edényről. Terike nénitől tanultam még a praktikát, és ezt a Billy fedőjénél is így oldottam meg. Egy dugót tettem a fedő füle alá. Így meg lehet fogni a forró fedőt anélkül, hogy megsérülnénk.Mivel még csak tegnap kaptam meg a serpenyőt, nem volt alkalmam használatba venni, nagy meglepetésre nem számítok. Jó lesz, mint minden Trangia eszköz. De ígérem, amint használatba veszem, írok róla egy rövidke cikket, bemutatót.