Fjällräven Greenland wax a gyakorlatban.

A Tilley T3 kalapom alapjában véve vízhatlan vászon anyagból készült. Ám szerettem volna egy kicsit jobban impregnálni, hiszen jön az ősz, remélhetőleg sok esővel és ott bizony jó egy vízlepergető kalap.Előre bocsátom, hogy gyakorlati tapasztalataim alapján nem hiszek ezekben az impregnáló anyagokban. Nagyon sokfélét kipróbáltam már, kifőzős, befőzős, befújós, ecsetelős, a prémium fajtákból persze… de jellemzően nagyon rövid ideig, pár percig, egy óráig volt bármi is vízlepergető, vízálló. Értem ez alatt a bakancsaimat, kalapokat, ruházatot. De ez a Fjällräven wax a maga egyszerűségével és az anyagösszetételével meg a használatával felkeltette az érdeklődésemet és nagyon bíztam is benne. És mivel nem láttam róla értékelhető(ezt majd később kifejtem) tesztet, vettem egyet a kalapomhoz.

Ja és még valami fontos! A marketing szakemberek három részre osztották, hogy mitől nem lesz vízálló semmi. Sorban, van a vízhatlan, a vízlepergető és a vízálló. Na, ezek közül gyakorlatilag mind be fog ázni, kérdés, hogy mennyire rövid időn belül. Ami igazán vízálló szerintem, az a gumicsizma meg a nejlonkabát. De ezekbe meg belerohad az ember, ha egy kis teljesítményt is tesz bele. Hozzáteszem, a mindenféle „texes” cuccokba is.   J  Anno a Cho Oyu kabátom igaz, hogy előbb vizesedett belülről, de aztán egy-két óra alatt csak átázott. Impregnálás, ilyen-olyan tex meg ezer milliméter nyomásállóság meg kutyaf…üle ellenére. J

Elöljáróban még egy kis megjegyzés. Beszélgettünk róla, hogy így majd nem lesz szellőző a fejfedő. Nos, nézzük csak. Van a karima, ami tök mindegy, hogy szellőzik-e vagy sem. Aztán van a kalap teteje ami nem szellőzik alapból sem, mert dupla anyagból van,(plusz a kis zseb,…az három) és van a két réteg között egy vékony polifoam betét, hogy ne merüljön el a kalap, ha vízbe esne. (Ezt ki lehet venni, de így sem változik nagyot a helyzet.) Szóval az teljesen nem szellőzik se így, se úgy. És van a kalap oldalsó része, amin van négy óriási nyílás, amiken szerény véleményem szerint a szellőzés legalább 95%-a vagy még több végbemegy. Szóval az a maradék néhány százalék fog most az ördögnek menni szellőzés szempontjából.

Ez a wax, szappan alakú 10dkg-os kivitelben került forgalomba. 4-5000 forintba kerül, attól függ, hol veszi az ember. Fogásra is teljesen olyan, mint egy közönséges szappan. Az összetétele méhviasz és paraffin. A neten rengeteg recept látható ilyen összetételű waxok házi készítéséről, nyilván ennek az árnak a töredékéért.A doboz oldalán három ikon egyszerűen elmagyarázza a teendőket. Fel kell kenni, beleolvasztani az anyagba és a fontosabb helyeken, varrások, illesztések, erősebben igénybe vett részeken, meg kell ismételni a folyamatot.    Ez a kalap lett a kísérleti nyúl. Erős, sűrű szövésű vászon az anyaga.A waxot úgy használtam, hogy a rövidebb oldalával kezdtem el beledörzsölni az anyagba, elég erősen rányomva, hogy bőven menjen anyag a szövetbe.Külön figyeltem azokra a részekre, amelyek ki szoktak maradni.
A varrások melletti befordított illesztésekre…… vagy például a karima varrásának hajtására.Külön kiemelném, hogy a karima alsó felét is vaxoltam, mert a lecsorgó víz ott vissza szokott szívódni és így bevizesedik a karima, hiába van felülről impregnálva.

Amikor teljesen bewaxoltam a kalapot, kb. 10-15 perc munkával akkor így nézett ki.Én nem vasalót vagy hajszárítót alkalmaztam, hanem egy hőlégfúvót, kis teljesítménnyel és ésszel. Nem kapkodva, hogy maradjon idő beszívódni a forró vaxnak a szövetbe.Így nézett ki a kalap, mikor már egyik felét beleolvasztottam. Megjegyzem, hogy ez után még egyszer teljesen elölről kezdtem a munkafolyamatot, és ismét a lehető legvastagabb réteggel kentem be a vásznat majd olvasztottam bele.És ez pedig a teljesen kész impregnálás. Melegen, langyosan, még egy kicsit viaszos volt az anyag fogása, de ez szinte teljesen elmúlt kihűléskor, és gyakorlatilag a színe sem változott meg úgy, ahogy azt előre jósolták. Körömmel még lehetett bele rajzolni pár percig de ez is elmúlt.És akkor jött a próba. Először a szokásos és teljesen értékelhetetlen(mint feljebb írtam, ezt kifejtem) ráöntünk egy pohár vizet és ujjongunk, hogy lecsorog róla a víz.
Persze én is kipróbáltam, és hurrá, jaj de jó, ott a nagy csepp a kalapon.Igen ott a nagy csepp, és már most látszik, hogy azért ez a pár másodperc is elég volt, hogy a szövet szépen kezdje beszívni a vizet. (ott a bal oldali csepp közepén. )De az eső nem így működik. Így elővettem a locsolófejet, és szemerkélő esőszerű szintre állítva locsoltam a kalapot egy percig.(a lyukakat befogtam, ott nem ment be víz)Pár másodpercig szépen gyöngyözött a víz a vászon felületén. Majd látszott, hogy a vászon elkezd átnedvesedni elég nagy felületen.Benyomtam a kalap tetejét, és öntöttem bele némi vizet.Fél perc alatt beszívta az anyag.Belül viszont nem jelent meg a víz, tehát nem szívódott át pár perc elteltével a víz.  Csak a varrások mellett lett vizes a belseje a kalapnak. (De ugye itt két vastag réteg van.) Ám itt a karimán már látszik, hogy átázott az anyag, szépen beleszívja magát a szövetbe a víz.További pár perc múlva már látszott, hogy kezd átázni a fejfedő. Először persze a varrásoknál, aztán az egész oldalfelület nedves lett.És ez csak mintegy 2 perces gyenge esőnek megfelelő terhelés volt. Nem lepődtem meg a végeredményen. Csodák nincsenek, nem is voltak. Vízlepergetőnek is némi költői túlzással nevezném ezt a megoldást.

A Waxból egyébként kb. 15g fogyott, a kocka szélei lekoptak. (kétszeri bőséges használattal)A végén még azért bekentem a kalap zsinórját is ezzel az anyaggal. Nem is tudom miért… J…talán a hit miatt.Kárt végül is nem tettem a kalapban, kicsit felfrissítettem az anyagot, és ha a fáról egy kis vizet rúgnak rám a verebek, az lepereg majd róla. De csodát nem várok, nem is vártam. Talán majd teszek még egy próbát, felolvasztom ezt az anyagot és ecsettel vékonyan bekenem az egész felületet…