Mókamiki Oziris „A” késem.

Egy késő őszi hétvégén, a Börzsönyben vadkempingeztünk pár napot. Az oldalamon természetesen ott lógott „A” késem, a Mókamiki Ozirisz. Ám ez önmagában még nem ok, hogy megint írjak róla.Hiszen annak idején, mikor bő öt évvel ezelőtt vásároltam, egy év használat után, azt gondolom terjedelmesen leírtam róla mindent, ez ide kattintva olvasható. Azt is leírtam, hogy hogyan jutottam el a megvásárlásáig és miért ez a kés lett.
De az egy év még nagyon kevés egy ilyen kés életében. Mind az eszköz, mind a felhasználó szemszögéből nézve. Csakhogy eltelt öt év. Ez alatt az öt év alatt jellemzően ezt a kést használtam erdei kalandozásaim során. A jellemzően azt jelenti, hogy két éve ugyan boldog tulajdonosa lettem egy pazar Mókamiki woodlore 95-nek is, ám ennek ellenére 95%-ban az Oziriszt hordtam magammal. Sokszor még a sziklamászásokon is velem volt.
A mostani őszi vadkempingezésnél ugyan nem sok mindenre használtam, de pont most méláztam el rajta, hogy így öt év után méltatom ismét egy kicsit ezt a remekbe szabott eszközt. Hiszen az eddig eltelt idő alatt maradéktalanul azt adta, amire számítottam, amiért ilyet vásároltam. Boldogsággal tölt el, hogy ennyi év után sem hagy kívánnivalót a kés minősége. Az alábbi képet a cikk készítésekor készítettem, tehát ez az állapot a kés több mint öt éves korában készült. Nyilván látszik rajta, hogy használatban van, de semmi olyan elváltozás nem látható rajta, ami levonna akár a használati, akár az esztétikai értékéből.Magáról a formáról, a kialakításról nyilván csak szubjektíven tudok beszélni. A minta egyébként a Svéd Fallkniven F1 volt. Kovács Miklós ezt gondolta tovább egy kicsit.Számomra egy nagyon bevált késforma és pengeméret. Konyhai munkákra is sokat használtam, nyilván a maga kompromisszumával, hiszen egy 4,3 mm pengemérettel döcögősebben megy a krumplihámozás és a paradicsom szeletelés, de nem rokkantam bele sohasem.Kárpótolt viszont a penge vastagsága az olyan helyzetekben, mint mikor egyszerű hétvégi kétnapos túra volt tervezve, de a hirtelen szutyokra fordult esős viharos időjárás miatt túlélőtúrába fulladt az akció. Ilyen esetekben jól jött, hogy bátran lehetett ütőfázni, hogy száraz fát nyerjek ki a farönkök belsejéből.

A penge hossza is optimálisra sikerült. Egy kenyérszelés is kényelmesen szépen megoldható vele.A penge anyaga a sokat vitatott Elmax. Ez egy elég kemény, szívós éltartó anyag. Ami a néphiedelem szerint hidegben könnyen törik. Nos, én elég sokat használom hidegben is, hiszen javarészt ősztől tavaszig túrázok.De szerencsére még nem tudtam eltörni, pedig feszegettem a határait rendesen.A konvex élt nagyon megszerettem és jómagam könnyen tudom fenni. Alkalmanként Tormek pasztás bőrön teszem ezt, félkemény habszivacs alátámasztással. Borotvára lehet húzni rövid idő alatt. ( szintén a népi hiedelmekkel ellentétben. :mrgreen: ) És utána nagyon sokáig tartja az élét. (Persze nem vitrinben! 🙂 ) Hozzáteszem, nekem nincs szükségem alkarszőr borotválásra, sem pedig hajszálból tollaság faragásra. A munkaélet szeretem, ami elég dolgozni és nagyon tartós.Élezni eddig két-három alkalommal kellett. Ehhez én nem értek, szakemberre bíztam, és Gál Balázs barátom pillanatok alatt gyári élet varázsolt rá minden alkalommal.
Sokan kérdezik, hogy mire jó a törővég egy késre. Nos, nekik semmire, nekem az erdőben talált magvak feltörésére kiválóan alkalmas, örülök hogy van rajta.A kaparóélről is mondanék pár szót. Miki késein legendásan jó kaparóél van. Az LMF szikravetőt érezhetően jobban indítja, mint a tartozékként adott fém lapocska. De más késeken sem láttam még ilyen precízen kialakított kaparóélet. Ez öt éve jól működik, nem kopott el. Vagy csak nem veszem figyelembe, hiszen folyamatosan változott, lényeg, hogy nincs vele bajom.A G10 markolat telitalálat volt. Az anyag is és a szín is. Zsírosan, koszosan is kellően jól tapadó fogás esik a késen. Igaz, véres munkát, állat feldolgozást nem végzek vele, de akik ilyenre használják, azok sem panaszkodnak rá.A csőszegecset igazából nem használtam ki, mint „túlélős” lehetőséget, de egy próbát azért tettem vele. 💡 Bővebben ide kattintva olvasható róla.Azt hiszem, bátran mondhatom, hogy ha a szubjektív élményeimet veszem alapul, akkor minden tekintetben telitalálat volt ezt a kést megvásárolnom. Úgy gondolom, jól kiválasztottam felhasználási szokásaimhoz és alaposan kihasználom a képességeit is. Kiváló minősége miatt hosszú ideig társam lesz még. Másrészről úgy látom, Kovács Miklós többi kése is magas színvonalon, prémium minőségben készül. Aki hosszútávú befektetést szeretne, annak nem lesz rá panasza, bármelyik kést is választja majd a mester kínálatából. A paletta kínálata széles, a kis faragókésektől, a legális méretű, minden nap hordható késeken át, a túrázós késeket is említve, egészen a zombi apokalipszisnél is használható brutális méretű eszközökig. Én nyugodt szívvel ajánlottam eddig is Miki késeit, és ezután is ezt fogom tenni! Az elmúlt öt év nekem bizonyított. De talán ez a cikkből átérződik. Ha többet szeretnél tudni Kovács „Mókamiki” Miklós késeiről, akkor ide kattintva találhatod meg a mester munkáit, illetve ide kattintva csatlakozhatsz a MókaMiki kés Klub-hoz.