Túrakésből dárda készítés

A cikk igazi címe az lenne, hogy : „ dárda-lándzsa készítése túrakésből, elméletben és gyakorlatban, illetve ennek elméleti és gyakorlati haszna.”De ez nagyon hosszú és bonyolult cím. Pedig ez lenne az igazi, viszont nem fér ki egy sorba. 😆  (de majd mindig odaírom valami szép színnel, hogy éppen melyik résznél tartunk) Hogy miért is ez lenne a cím? Nos, mikor az átlag túrázó, mint én is, elhatározza, hogy beszerez egy kést, nagyjából a következőkön gondolkodik el. Nem, remélem nem a paraméterekkel kezdi. Hanem hogy mire is fogja használni. Az első gondolat nyilván, a „mindenre” lesz. Ekkor jön a második gondolat, belövi a paramétereket. Forma, méret, felhasznált anyagok. De térjünk vissza a mire, alaphelyzetre, hiszen ebben a cikkben most csak ez fontos.

Mikor én vásároltam a késemet, ugyanezeken gondolkodtam, hogy majd mire is fogom használni. Persze sokan már leírták vágyaikat, elképzeléseiket, és ezekből is merítettem. Ezekbe az elképzelésekbe beletartozott a markolat csőszegeccsel való rögzítése is. Méghozzá, ha esetleg, dárdát, lándzsát vagy a fene tudja mit szeretnék majd egyszer belőle készíteni. Ezt bele is írtam ebbe a régebbi cikkbe. (na ez az elméleti készítés) Mert ugye, ha túlélünk, vagy jönnek a zombik, … ezer esetben szükség lehet rá.  :mrgreen: Persze a gyakorlatban még semmi szükség nem volt rá, és a végén majd leírom, hogy szerintem nem is lesz. Illetve azt, hogy miért nem.

Na de ha már van ilyen lehetőség, akkor próbáljuk már ki, hogy az elméletből gyakorlat, a gyakorlatból tapasztalat legyen. Kiballagtam egy régi táborhelyemhez, amit néhány éve elhagytam. Nagy örömömre szolgált, hogy lassan két éve nem voltam kint, de egy-két óra munkával, rendbe lehetne hozni. Figyelmesem haladtam odáig, mert a környék tele van rókákkal, és úgy láttam csapdázzák őket.Úgy gondoltam, ezeket a szerszámokat fogom használni, amik a képen vannak.
Ezek közül van, amit nem használtam, van ami pedig sajnos korlátozva alkalmas a feladatra. Később leírom, mik is ezek, és miért.

Elsőnek levágtam egy kb. méteres darab, körülbelül a kés markolatával azonos vastagságú ágat. (ez már a gyakorlati készítés) Háncsolás után ez vékonyabb lesz, de így is terveztem, hogy a markolat kissé túllógjon szélességében a rúdon.Leháncsoltam és bevágtam fűrésszel, egy kicsit szűkebbre, mint a markolat, hogy az jól szoruljon benne majd. A markolat végétől tovább induló részt kicsit behasítottam, hogy mint egy rugót, szét tudjam feszíteni, és szorosan tartsa majd a markolatot.Az elképzelésem az volt, hogy a cigányfúróval majd két lyukat fúrok a rúdba ott, ahol a csőszegecsek vannak a kés markolaton. Ezzel a technikával nagyon stabilan lehet szegecselni, egyik irányba sem tud mocorogni a kés a vájatban. De bele sem kezdtem ezzel az eszközzel, mert… nem is tudom minek vittem ki. Nagyon repesztenek, biztosan nem tudtam volna ezt a száraz rudat átfúrni, pedig éles az eszköz. No mindegy, gondoltam kifúrom a Mora kis faragóval. Fajin lett…Azonban a kést az első furatnál tönkretettem, a képen látható módon. Ez a kés erre nem való, pedig óvatosan bántam vele.Így sajnos nem is lett második furat, mert nem tudtam mivel kifúrni. Sebaj, így is nagyon masszívan fogta próbánál a markolat alját, a rúdban lévő vájat.Ezután egy kis stiftet készítettem, amit majd átütök a lyukon és a markolat csőszegecsén.Átütöttem, és azt tapasztaltam, hogy atom stabilan fogta a szerkezet a kést. Sajnálom, hogy másik lyukat nem tudtam fúrni, mert az lett volna az igazi.Végül bandázsoltam az egészet a markolat két legkeskenyebb pontjánál.Úgy próbáltam meg befogni a kést a helyére, hogy a hegy, a rúd középvonalába essen.Fentről nézve nem túl szép az illesztés, de ha a markolathoz faragtam volna, az nagyon sok időbe telt volna. A felső részt meg egyszerűen nem tudtam közelebb feszíteni egymáshoz.Ámde nagyon masszívan össze lett építve a kés a rúddal.Teljesen használhatónak ítéltem meg.

Na és most jön, a „mire használjuk”. Őszintén szólva, nem nagyon tudok elképzelni olyan helyzetet, ahová ennyi munkával (kb. egy óra) szükséges lenne egy ilyen eszköz. Régebben azt gondoltam, hogy:
– levágni valamit, ami a magasban van és nem érem el, felmászni nem tudok. Mondjuk egy tapló gombát.(ez az elméleti haszna) Erőt nem igen tudnék kifejteni, ami a vágáshoz szükséges.
– Dárdaként elhajítani, szigonyozni. Ezzel az erőkarral, az első rossz dobásnál eltörne a penge, és oda a legfontosabb eszközöm. Ráadásul, egy jól kihegyezett rúd, megfelelne dárdaként. Pillanatok alatt elkészíthető. (ennyit a gyakorlati hasznáról)

Amiért érdemes volt elkészíteni, az elsősorban az erdőben kint töltött néhány óra, ezen a tavaszias január eleji napon. Másodsorban talán annak segítség ez a cikk, aki most vásárol majd kést, és azon filozofál, hogy csőszegecs, vagy tömör szegeccsel legyen rögzítve a markolatpanel a késen. A válaszom ezek után: olyan legyen, ami tetszik. Gyakorlati haszna nem sok van a csőszegecsnek, azon kívül, hogy könnyebb, mint a tömör, és a (számomra is) haszontalan csukló zsinór is ráköthető.